Kommunikation

Jag har valt att göra ett sammanfattande inlägg om kommunikationen i förhand och att sen visa en mer detaljerad information i ett senare skede. Så här nedan kommer lite snabba tankar och tester. Håll till godo. :)

En sak som är väldigt viktig med en mobiltelefon är anslutningarna! Utan mobil/datatäckning är det inte många som skulle värdera en telefon särskilt högt. LG har utrustat G2 med det mesta man kan tänka sig:

GSM band: 850 / 900 / 1800 / 1900

3G band: 850 / 900 / 1900 / 2100

4G band: 850 / 900 / 1800 / 2100 / 2600

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

NFC

Miracast

GPS: a-GPS och GLONASS

Micro USB: OTG, USB host och Slimport

Bluetooth 4.0.

Mobilmottagningen har varit både bra och dålig faktiskt i mina ögon. Jag åker dagligen en sträcka som har långt ifrån den bästa 3G täckningen så det växlas mellan Edge och 3G väldigt frekvent. Där håller jag 3G mottagningen betydligt bättre än min One X, men på flera ställen har jag ingen kontakt alls. Det verkar som att det tar någon extra sekund för den att slå om från 3G till Edge och tvärtom. LGn vill mycket hellre upprätta en 3G täckning än Edge, och det märks tydligt. Jag har aldrig tidigare haft noll pinnar på 3G men nu har jag haft det vid flera tillfällen på denna sträcka jag åker – det kan vara på grund utav att det tar lite extra tid för telefonen att slå om till Edge.

4G mottagningen däremot är riktigt bra! Där har jag i och för sig inget att jämföra med men jag har för det mesta bra täckning, och hastigheterna slår 3G med råge! Den klarar 150Mbit ner och 50Mbit upp – nu finns det ingen operatör som erbjuder dessa hastigheter men det känns bra att den är utrustad inför framtiden!

Jag gjorde två tester, en med 3G och en med 4G vid klockan 5, lagom när de flesta har slutat jobba och använder samma nät mer frekvent. 3G hastgheten var riktigt låg men 4G visade inte bara en rejäl kick i uppströmshastighet utan även en sänkning i svarstiden.

Screenshot_2013-10-07-17-02-28     Screenshot_2013-10-07-17-00-51

Dessa tester är gjorda inomhus, 3G till vänster och 4G till höger.

Samtalskvalitén lämnar inget att önska, jag både hör och hörs klart och tydligt både med och utan headset. Volymen är bra och jag behöver inte använda mig utav högsta som på HTCn utan det räcker med att ha den i mitten.

Mitt Wifi hemma låg givetvis nere när jag skulle göra alla dessa tester. Men jag återkommer med ett test även där!

Bluetooth fungerar strålande! Tycker faktiskt att den har längre räckvidd än flera andra modeller jag har testat. Jag testade och jämförde med en S3a och högtalaren D100, och G2an höll kontakten ett par meter längre än S3an. Stort plus där och man behöver inte vara lika oroad att musiken ska tystna bara för att man rör sig i rummet. Att spela musik via Bluetooth drar inte heller något nämnvärt mer på batteriet än med en traditionell sladd tack vare stöd för tekniken 4.0. Allt som drar mindre batteri är ett plus i kanten! :)

Miracast är en trevlig funktion som liknar Apples Airplay. Man speglar helt enkelt skärmen trådlöst med en extern skärm och på så sätt kan man dela med sig utav film, foto eller något annat mycket enklare – detta kräver dock att enheten som ska spela upp median har stöd för Miracast. Tekniken är inte helt klockrent än och det märks av en tydlig eftersläpning jämfört med mobilskärmen, vilket gör det mindre lämpat för spel men helt okej vid film och bildvisning. Har du tagit ett snyggt foto eller filmat en fest? Släng enkelt upp det på skärmen och alla i din omgivning får ta del av det. Mer om Miracast kommer i ett framtida inlägg! :)

CAM00001

NFC har jag inte hunnit prova än då de chip jag hade hemma inte var kompatibla med G2an. Det finns två standarder inom NFC, Mifare 1k och Ntag203, G2 använder sig utav det senare. Jag ska köpa på mig ett par taggar imorgon och gå igenom vad man kan åstadkomma och automatisera. Mer om NFC lite senare alltså!

GPSen har jag inte haft några som helst problem med. Den låser snabbt och enkelt på mig och fångar mig inom några enstaka meter. Öppnar jag maps och snurrar telefonen så hänger den med utan minsta antydan till fel riktning eller liknande. Även här har jag valt att dedikera ett helt inlägg till GPSen så mer kommer. :)

Micro USB kontakten som sitter i botten på telefonen fungerar precis som på en vanlig Androidtelefon, den både laddar och ansluter med datorn. Laddningen är som tidigare nämnt snabb! Väldigt snabb faktiskt med tanke på det stora batteriet. På någon timme så är telefonen fulladdad och man kan köra vidare. Hastigheterna med datorn tycker jag är godkända. Att överföra en 1GB fil tar ungefär 3.40 minuter, och att överföra samma fil tillbaka till datorn tar ungefär 35 sekunder.

Med funktionen OTG – on the go – kan man koppla in t.ex. ett USBminne och visa filerna, eller koppla in ett mobilt bredband ifall man skulle vilja det. Smidigt om man är på resande fot och vill ta del av flera stora filmer, eller vill dela filer enkelt med andra personer.

Slimport är en förbättrad variant av MHL – Mobile High-definition Link. Man kan via en adapter ansluta en extern skärm med inte bara HDMI utan också Displayport med mera. Det som är utmärkande med just Slimport är att det inte kräver att du kopplar in en laddare samtidigt som du använder den, rätt skönt att slippa då man inte alltid har med sig laddaren överallt. Adaptern drar heller ingen ström från telefonen för att fungera överhuvudtaget.

Med host funktionen kan man till exempel dela med sig utav sin internetuppkoppling till en dator, vilket är jätte bra då väldigt få laptops är utrustade med 3G/4G modem. Dela ut ditt internet och ladda telefonen samtidigt när du är på språng, check!

Tags: , , , , , , , , , ,