Fitbit Charge

Fitbit Charge

Teknikmagasinet lånade mig aktivitetsbandet Fitbit Charge tidigare den här månaden så att jag kunde prova och testa den mot bland annat Polar Loop. Den kommer i två varianter, Charge och Charge HR. Skillnaden är att den sistnämnda även mäter puls. Då Charge HR inte finns i handeln än väljer jag att enbart fokusera på varianten utan puls.

Charge är precis som Loop ett armband som mäter din aktivitet men tar det hela ett steg längre, då den även kan visa notifikationer och väcka dig på morgonen.

Det som följer med är armbandet, laddkabel, USBadapter samt manual.

Fitbit Charge

Monteringen sköts via ett metallclips som fästs i förgjorda hål. Ett system som är betydligt lättare än Loops men sitter å andra sidan inte lika bra på armen då det krävs att man hamnar precis rätt och inte mellan två hål, som jag gjorde.

2014-12-29 15.27.23 2014-12-29 15.27.45

Konstruktionen känns bra och lätt. Bandet är mjukt och följsamt med en gummerad yta som är räfflad på utsidan, klassiskt sportaktigt.

Som tidigare nämnt kan man se notifikationer på Charge. Det som visas är vem det är som ringer, man ser alltså inte ifall någon smsar eller liknande.

Fitbit Charge

Det viktigaste med ett aktivitetsband är ändå hur mycket du rör dig. Charge mäter förutom vanliga steg även de du tar i trappor samt kalorier och distans.

För att få ett hum om hur den räknar gick jag 300 steg inne i lägenheten. Jag började på noll och fick 306, ett riktigt bra betyg. Som jämförelse fick jag 292 med Polar Loop och 263 med Fitbit Flex.

Fitbit Charge     Polar Loop     Fitbit Flex

All navigation sker via den lilla knappen på sidan av bandet.

Fitbit Charge

Trycker man på den får man först av allt se klockan. Fortsätter man att trycka får man upp antal steg, distans, kaloriförbränning och antal steg i trappa. Håller man in knappen startar man en träningsrunda, en timer börjar och separata värden uppmäts. Håller man in knappen en gång till avslutas träningen.

Däremot verkar inte denna data sparas som en träningsrunda, inte som jag har hittat i alla fall, utan det byggs bara på dina befintliga värden. Tanken är nog att det ska lägga sig under träning i appen men det enda man kan göra där är att manuellt föra in aktiviteter.

Fitbit exercise

Utseendet på applikationen är väldigt tydlig och man får precis det man vill ha serverat till sig på en gång.

Fitbit     Fitbit

Det som visas är:

 • Vilken enhet man använder
 • Antal steg
 • Distans
 • Förbrända kalorier
 • Antal steg i trappa
 • Hur många minuter man har varit aktiv
 • Träningar
 • Vikt
 • Hur länge man har sovt
 • Ett nav för vad du stoppar i dig
 • Hur mycket vatten du har druckit

Det mesta sköter sig självt men vissa saker, som vad man äter och dricker, får man föra in manuellt. Detta hjälper till att få mer korrekta värden, men det är ingenting som man måste föra statistik över.

I appen kan man även ställa in ett vibrationslarm, vilket är väldigt bra om du har en partner som är väldigt lättväckt. Det är en liten annorlunda känsla att bli väckt av att det vibrerar på armen, blir lite abrupt tills man vänjer sig. Vaknar gör man i alla fall!

Fitbit alarms

Tillskillnad från Loop är inte Charge vattentät, vilket betyder att man inte kan simma eller duscha med den. Däremot går det bra att diska och vara ute i regn, men man ska tänka på att torka den direkt efteråt.

Har gjort lite tidigare tester med Polar Loop, de hittar ni nedan:

Polar Loop hur den fungerar, batteritid samt precision.

http://www.apetech.se/2014/09/22/polar-loop-hur-den-fungerar-batteritid-samt-precision/

Polar Loop applikation.

http://www.apetech.se/2014/09/18/polar-loop-applikation/

Polar Loop navigation.

http://www.apetech.se/2014/09/10/polar-loop-navigation/

Första intryck och installation av Polar Loop.

http://www.apetech.se/2014/09/05/forsta-intryck-och-installation-av-polar-loop/

Tags: , , , , ,