Recension: Asus Memo Pad 7 ME572C

Asus Memo Pad 7 ME572C

 

Asus Memo Pad 7 ME752C är en surfplatta som inte har bestyckats med en SoC från Qualcomm, Samsung eller någon annan ARMtillverkare. Det är Intel som har fått förtroendet i och med sina senaste års satsningar på strömsnålare komponenter.

Benämningen är Intel Atom Z3560, vilket är en Quad-core som tuffar på i 1,83 GHz. Detta ackompanjeras med grafikkretsen PowerVR G6430 samt 2 GB RAM. Skärmen är på sju tum och panelen är av typen IPS med upplösningen 1200×1920 pixlar. Minnet är på 16 GB men går att bygga ut med ett minneskort, som stoppas in på vänster sida, på upp till 64 GB.

Memo Pad 7 är en välbyggd och gedigen surfplatta med avrundade kanter för ett skönare grepp. Baksidan pryds av en upphöjning med ett annat färginslag för att lyfta designen och helhetsintrycket. Mitt på hittar vi Asus logga i silver.

Asus Memo Pad 7 ME572C

Knapparna ger en bra feedback vid nedtryckning och känns välbyggda. Samtliga knappar sitter på den högra sidan.

 

Två saker finns att anmärka på. Dels tycker jag att kanterna runt skärmen, framförallt kortsidorna är alldeles för tjocka. Man får utan problem plats med tummen mellan ytterkanten och displayen.

Det andra är högtalarna vars placering är väldigt dum. En sjutummare håller man oftast i landskapsläge med händerna på var sin sida, till exempel när man spelar. Då båda högtalarna sitter på kortsidorna täcks de av handflatan. Att ha dem på framsidan vore optimalt, men även baksidan hade varit ett bättre val i detta läge.

Ljudet är relativt fylligt och man kan få upp en volym tillräcklig för att se på film eller spela spel. Är det ljud runtomkring får man använda sig av en extern högtalare för att få en tillfredsställande upplevelse.

2015-04-05 17.47.09

 

 

Skärmen är som sagt på 1200×1920 pixlar och får ett ppi på 323, vilket är väl tilltaget i denna storlek. Den höga upplösningen gör att det blir lättare att läsa text utan att behöva zooma.

Kvalitétsmässigt levererar skärmen riktigt bra färger och svärta, precis som Asus brukar göra i sina enheter. Det finns till och med ett speciellt läsläge som reducerar den blå färgen vilket gör det behagligare för ögat – precis som datorprogrammet f.lux eller spelglasögonen Gunnar.

Att paneltypen är IPS ger generellt sett bättre betraktningsvinklar och även här levererar Asus med sin skärm. Bilden förvrängs inte och den tappar knappt någon kontrast ens i de grövsta vinklar.

 

Prestandamässigt levererar denna maskin mer kräm än sin främsta konkurrent Nexus 7, trots den högre upplösningen.

Asus Memo Pad 7 Geekbench

Se hela testet här: Asus Memo Pad 7 ME572c spel och prestandatest

Att köra spel på Memo Pad 7 ME572C är i det stora inga problem. I ett test om fyra spel, Real Racing 3, Dead Trigger, Asphalt 8: Airborn samt Zombie Gunship, är det egentligen bara det förstnämnda som ger en riktig utmaning med stundtals lågt antal bilder per sekund som följd. För att krydda testet lite skickade jag ljudet till en blåtandshögtalare.

 

Batteritiden upplevs som bra. Jag körde igenom alla prestandatester och hade fortfarande 100% batteri kvar. Provade även Geekbench inbyggda batteritest och fick ut nästan den dubbla tiden mot Nexus 7 2013.

Asus Memo Pad 7 Geekbench battery test

Resultat för Nexus 7: http://browser.primatelabs.com/battery3/5

Använder man sedan Asus strömsparläge kan man plocka ut ytterligare några timmar.

 

Mjukvaran i Memo Pad 7 är minst sagt fullproppad med appar. Något som däremot är väldigt bra och som fler och fler tillverkare börjar implementera är att alla, eller i alla fall de flesta, medföljande appar finns i Google Play, vilket innebär att Asus i detta fallet kan uppdatera specifika program utan att behöva skicka ut en ny firmwareuppdatering till surfplattan. Det leder till förhoppningsvis stabilare och säkrare appar då det kan skickas ut en snabb fix när det behövs.

I övrigt går Asus designspråk mycket i linje med original Android med vissa tillägg och ändrade färger. Den flyter riktigt bra igenom menyer och startar program otroligt snabbt – förvånansvärt bra för att vara en surfplatta i denna prisklassen.

Asus Memo Pad 7 Dubbla appar

Plattan har likt LG en funktion där du kan köra multipla program samtidigt. Du kommer åt detta genom att dra ner notifikationsfältet och välja Dubbla appar.

Asus Memo Pad 7 notifikationsfält

Nedan följer lite bilder på gränssnittet:

Asus Memo Pad 7 ME572C gränsnitt     Asus Memo Pad 7 ME572C gränsnitt

Asus Memo Pad 7 ME572C gränsnitt     Asus Memo Pad 7 ME572C gränsnitt

Asus Memo Pad 7 ME572C gränsnitt     Asus Memo Pad 7 ME572C gränsnitt

 

Något Asus behöver fila på är översättningarna. Denna bilden är ett exempel på hur illa det kan se ut. Skärpning!

Asus Memo Pad 7 ME572C gränssnitt

 

Kameran är inte det som ligger i fokus och det syns tydligt på de bilder den producerar. I ett tidigare inlägg visade jag upp hur den står sig mot iPad Mini, LG G3 och Nexus 5. Resultatet blir godkänt men det är inget snack om saken att den tyvärr inte spelar i samma liga som telefonerna.

Några bilder ifrån testet:

Asus Memo Pad 7 ME572C     Asus MemME572C kamera

Asus Memo Pad 7 ME572C kamera

 

 

Slutsummerat Asus Memo Pad 7 ME572C en väldigt rapp liten sjutummare. Intels processor gör sitt jobb och tillsammans med den fina skärmen är det en fröjd att använda plattan som film och spelmaskin.

Asus skickar tyvärr med en hel del program som inte går att avinstallera men överlever man detta får man ett gränssnitt som är följsamt och fullt med inställningsmöjligheter. Kameran är som sagt inget att hänga i granen, men vill man ha en kamera kanske man inte ska köpa en surfplatta.

 

bra_produkt

+ Pris

Prestanda

Skärm

Konstruktion

 

 Kamera

 Konstiga designval

– Mycket bloat

 

 

Alla inlägg i en mer utförliga varianter:

Asus Memo Pad 7 ME572C specifikationer

http://www.apetech.se/2015/03/09/asus-memo-pad-7-me572c-specifikationer/

Asus Memo Pad 7 uppackning och första intryck

http://www.apetech.se/2015/03/14/asus-memo-pad-7-uppackning-och-forsta-intryck/

Asus Memo Pad 7, vilka appar följer med från start

http://www.apetech.se/2015/03/14/asus-memo-pad-7-vilka-appar-foljer-med-fran-start/

Asus Memo Pad 7 ME572C spel och prestandatest

http://www.apetech.se/2015/03/31/asus-memo-pad-7-me572c-spel-och-prestandatest/

Asus Memo Pad 7 ME572 vs iPad Mini vs LG G3 vs Nexus 5 kamerajämförelse

http://www.apetech.se/2015/04/05/asus-memo-pad-7-me572c-vs-ipad-mini-vs-lg-g3-vs-nexus-5-kamerajamforelse/

Tags: , , , , , , , , , , , ,