All information om LG G4 är presenterad

LG G4

Efter läckan som skedde för ett par veckor sedan har det mesta varit känt om LGs nya telefon och tisdags presenterades de sista pusselbitarna. LG G4 är det nya flaggskeppet som tar över efter föregångaren LG G3 och på pappret ser specifikationerna snarlika ut, men går man in på djupet kan man urskilja olikheterna.

SoC: Qualcomm Snapdragon 808 2 x Cortex A57 1,8 GHz + 4 x Cortex A53 1,44 GHz

Grafikkrets: Adreno 418

RAM: 3 GB LPDDR3

Lagringsutrymme: 32 GB. Minneskortplats med stöd för upp till 2 TB

Skärm: 5.5″ IPS Quantum Display Quad HD 1440 x 2560 pixlar, 538 ppi

Bakkamera: 16 MP f/1,8 med optisk bildstabilisering och laserfokus

Frontkamera: 8 MP f/2,0

Vikt: 155 g

Batteri: Löstagbart 3000 mAh

Dimensioner: 148,9*76,1*9,8 mm

 

Utseendet är något som har varit ett hett samtalsämne. LG har valt att göra baksidan i olika material där bland annat läder i varierande färger finns att tillgå. För den som hellre använder det mer klassiska plastmaterialet erbjuds även detta, med en förväntad lägre prislapp.

Lädret är av äkta vara och är gjord med en tillverkningsprocess som tar 12 veckor att färdigställa. Om man är osäker på det nya materialet men ändå känner en påfallande lust att prova ska man inte tveka då LG skickar med ett extra guldfärgat plastskal ifall skulle man tröttna eller ångra sig i efterhand. Sömmen i linje med knapparna och kameran är enbart för det estetiska och fyller ingen funktion – vilket jag har upptäckt verkar vara en älska eller hata relation.

Ett levande material som detta är blir bara mer tilltalande när det slits med tiden vilket leder till att vi kommer få se telefoner med helt unika baksidor när telefonen har åkt fram och tillbaka i fickan ett par hundra gånger.

Det är nog första gången vi får se ett flaggskepp i en läderskrud och det ska bli intressant att få känna hur det är i handen.

LG G4

 

Vill man hellre ha den mer klassiska plasten finns givetvis även detta att tillgå. G4 i standardutförande kommer i en diamantformad plast som är omgiven av en keramisk blandning vilket ska ge ett bättre intryck än vanlig blank plast. Formen bidrar till att den inte blir lika hal jämfört med de mer traditionella släta varianter som på till exempel LG G3.

Med tanke på hur bra plasten kändes på föregångaren tror jag inte att någon kommer bli missnöjd med kvalitétskänslan i något av materialen. Utseendet har varit ett av LGs prioriteter i deras nya flaggskepp.

LG G4

Då LG slår några extra slag för att telefonen ska anses som ett modeaccessoar kommer den i en rad olika färger för att passa just dig.

Plastvarianten kommer i tre olika färger, ceramic white, metallic grey samt metallic gold. Lädret finns i sin tur i svart, brun, röd, himmelsblå, naturläder och gul.

Framsidan är alltid svart oavsett vilken kulör på bakskalet du väljer och tittar man noggrant kan man urskilja ett diamantformat mönster under glaset.

LG G4

Designen går i samma spår som G Flex 2 med en böjd skärm och bågen i plasten som LG kallar för Slim Arc. Krökningen av skärmen är dock inte alls lika framträdande med sina 3000 mm i radie jämfört med 700 mm i Flex 2.

Kurvaturen i Flexserien gör att skärmen får ett annat liv i och med att det känns som att bilden rullar framför dig istället för att kana på en platt skiva. Den gör även displayen 20% mer hållbar vid fall med glaset nedåt.

LG G4

Knapparna på baksidan är ett av LGs signum och självklart återkommer dessa. På G2 var volymknapparna släta och powerknappen cylinderformad medans G3 hade nedsänkta volymknappar i ett knottrigt mönster och en rundad strömknapp. De nya brytarna är en blandning av de tidigare modellerna och G4 har begåvats med powerknappen från G2 och volymknapparna ifrån G3.

 

LG G4

Kameran är något LG har tryckt på riktigt hårt och menar ska vara något utan dess like, med all rätt. Den har fått ett lyft på alla punkter ifrån de tidigare lurarna. För det första är sensorn, som har hängt med ändå sedan LG G2, utbytt mot LG Innoteks senaste skapelse med 16 MP och en riktigt stor lins med ett bländartal på f/1,8 – vilket är riktigt bra för att vara en mobiltelefon. Den stora sensorn ger ett 80% högre ljusinsläpp än tidigare modell och borgar för mer detaljerade bilder i mörkare miljöer.

Ett exempel är den här bilden som är tagen med just LG G4:

LG G4 kamera

 

Den främre kameran har även den fått lite kärlek och uppgraderas till 8 MP med bländartalet f/2,0.

I G2 byggde LG in en bildstabilisering, OIS, som hjälper till att få stadiga och fokuserade bilder om man rör på sig eller är allmänt darrhänt. Nu har även den fått sig en uppdatering till OIS 2.0. Vad som är nytt är förutom mäta X och Y även inkludera och stabilisera Z-axeln. Ska bli intressant att se om man märker någon skillnad mot tidigare telefoner, kanske får telefonen känna på friheten i ett nytt flygtest?

LG G4 Färgspektrumsensor

En annan nyhet är avsaknaden av dubbelblixt. Istället har LG ersatt den med en färgspektrumsensor som mäter av och korrigerar så att färgerna blir så korrekta som möjligt. Borta är det orangebleka som ska föreställa rött och den förvrängda vita tonen som ofta bli matt gul.

Givetvis ackompanjeras allt det nya med laserfokusen som fick ett intåg tillsammans med G3 och gör att fokuseringen sker omedelbart.

 

LG G4 Kamera

Hårdvaran i en kamera är inte allt, vilket bevisades med lyftet från G2 till G3 trots användandet av samma sensor, och det har LG tagit fasta på. G4 erbjuder Camera2 API som låter dig sköta alla inställningar som till exempel ISO, vitbalans och slutartid helt manuellt, till och med det okomprimerade formatet RAW stöds. Ett rejält lyft för den som vill ta snyggare foton utan att bära runt på en separat kamera.

 

LG G4 display

Skärmen har även den fått ny teknik och använder sig av en panel byggd på IPS Quantum Display vilket ska ge 20% bättre färgåtergivning, 50% ökad kontrast och samtidigt vara 25% ljusstarkare än sin föregångare. Det LG kallar för In-Cell Touch innebär en förbättrad och mer responsiv touchkänsla samtidigt som displayen blir tydligare i dagsljus. Skärmen har även utvecklats till att vara strömsnålare trots alla dessa förbättringar.

LG G4

För att säkerställa den höga kontrastnivån är LG G4 kalibrerad efter DCI – Digital Cinema Initiative – som är spikad av de stora filmbolagen i Hollywood.

Pixelantalet samt storleken är densamma och stannar på 1440 x 2560 vilket ger en täthet på 538 PPI över 5.5″.

 

Prestandan är det stora frågetecknet då telefonen levereras med Snapdragon 808 istället för 810 som till exempel G Flex 2 och One M9. S808 som har två färre prestandaorienterade kärnor kommer naturligt prestera sämre, den innehar även grafikchippet Adreno 418 vilket prestandamässigt ligger under 420 som levererades tillsammans med S805 i bland annat Note 4.

En anledning till detta val kan vara de värmeproblem som har uppdagats i de enheter som drivs av S810, eller för att få till en lägre prislapp.

En annan nackdel med G4ans SoC är avsaknaden av stöd för LPDDR4 som främst skulle bistått med högre bandbredd men även sänkt strömförbrukning. Av de förhandstittar jag har sett ser systemet ändå väldigt rappt ut och med tanke på hur dagens processorer presterar föredrar jag en strömsnålare och svalare variant framför en med ökad prestanda.

Faktum är att LG hävdar att G4 har 20% bättre batteritid än G3 trots samma utbytbara batteri på 3000 mAh.

Telefonen har redan blivit prestandatestad och den ligger helt klart under sina motståndare. Värt att notera är att ett pressrum aldrig är optimalt för bänkpress då skärmen har varit igång ett flertal timmar och chans för vila återfinns sällan. Fler tester lär produceras inom kort och då får vi ett definitivt fastställt resultat.

 

Mjukvaran har även den fått en översyn och LGs UI uppgår i version UX4 med Android 5.1 vilket ger en rad olika förbättringar. Den ska bland annat bli mindre tungrodd än tidigare och vara mer centrerat kring dig.

LG G4 Smart Bulletin

Smart bulletin visades först i UX 3 men fungerade inte riktigt som tänkt och har nu utvecklats till att samla informationskort på det du behöver, så som LG Health, kalender och QuickRemote.

Event Pocket är en ny funktion som låter dig dra och släppa händelser från till exempel sociala medier direkt in i din kalender som sedan föreslår platser och annan information baserat på detta.

LG G4 Smart Notice

Smart Notice som fanns i UX3 var tänkt som en personlig hjälpreda som skulle ge dig information och personliga rekommendationer beroende på vad du gjorde och vart du befann dig. Den fungerade tyvärr inte riktigt som den skulle som synes en bit ner i inlägget om LG G3s mjukvara.

I UX4 ska detta vara åtgärdat och nu vara bättre än någonsin.

Quick Help är en nyutvecklad funktion inbakad i Smart Notice som främst riktar sig till de lite mindre vana smartphoneanvändarna. Den ger dig svar på hur din telefon fungerar genom att guida dig igenom telefonens inställningar.

lgcamera

Något som var utmärkande för kameran i G3 var hur lite inställningar det fanns att lobba med i själva kameraappen. LG har lyssnat på kritiken och G4 levereras med tre lägen med olika inställningsmöjligheter. I det simplaste läget trycker du där du vill att kameran ska fokusera och fotografera. I mellanvarianten erbjuds ett par förinställda alternativ och i det sista får du fria händer.

Dubbeltrycker man på volymknappen när skärmen är avstängd startar kameran och tar ett foto inom en sekund, imponerande!

LG G4 Galleri

Galleriet har blivit mer lättöverskådligt då den sorterar dina foton längs en tidslinje baserat på när och var bilden togs, istället för i en enda stor hög.

 

Som en bonus får du 100 GB gratis utrymme i Google Drive i två år vid inköp av en LG G4.

Tags: , , , , , , , , , , , ,