Hur viktigt är det med återställning efter en systemuppdatering?
Då och då kommer det nya Androiduppdateringar, vissa större andra mindre. Hur stor en systemuppdatering är markeras av vilket versionsnummer den får, ofta delas den in i tre siffror separerade med punkter. Man brukar säga att de två första numren klassas som en stor uppdatering och man förväntar sig nya funktioner samt buggfixar.
Android 5.1.0 är den senaste versionen men många tillverkare håller fortfarande på att uppdatera sina mobiltelefoner från 4.4.4 till 5.0.0.
Då det är mycket som händer både synligt och under skalet kan systemet ofta uppfattas som trögt och sämre än hur det var innan. Därför rekommenderas det alltid att göra en fabriksåterställning av telefonen när uppdateringen är klar så att systemet får ordning på sina filer igen.
Många viftar dock undan detta med att det är onödigt och en jobbig företeelse. Hur mycket tjänar man egentligen på att göra en återställning då?
Jag gjorde ett par tester där jag först körde igenom på en LG G3 som hade förnyats från 4.4.2 till 5.0 som är det senaste tillgängliga för telefonen, för att sedan gå igenom samma procedur efter en tömd telefon.
Vi börjar med prestandatester:
Före Efter
3DMark
Geekbench 3
Antutu
Som ni ser tillkommer det en liten men distinkt knuff i prestandan. Den allra största skillnaden sker dock inte i benchmarks utan i den vanliga användarupplevelsen. Från att ha varit riktigt slö och bildat väntetider på flera sekunder för minsta lilla syssla sker nu allting mycket mer följsamt.
Något som också har ökat, och det rejält, är batteritiden.
Före Efter
Som ni ser klockar den nya friska mjukvaran in på 1 timme och 20 minuter längre i Geekbench 3s batteritest! Det är en markant skillnad mot det tidigare resultatet.
Utöver detta löste det även en hög med buggar och andra otyg. Bland annat notifikationsbuggen där allt innehåll blev dolt.
Kort och gott är en återställning efter en systemuppdatering något jag rekommenderar alla att göra. Bara att få ut den prestandan och följsamheten i gränssnittet var värt den lilla tid det tog att genomföra det, att sen få den stora ökningen i batteritid kom som en ren bonus!
Nu ska jag inte säga att varje telefon kommer producera samma resultat men ni får en hint om vilket håll det går.
Kom ihåg att göra en backup på allt du vill spara då hela telefonen kommer nollställas!
Tips på bra program för backup:
Helium – spara dina applikationers data.
Dropbox – spara allt i molnet.
Google Drive – spara allt i molnet.
SMS Backup + – spara dina SMS på din Gmail.
Titanium Backup – en utvecklad version av Helium, kräver root.
Vill ni få notifikationer om mina nästkommande inlägg så följ mig på Facebook, Twitter eller prenumerera på Epost här till höger. (Längst ner om ni surfar via telefonen)
Glöm inte att dela om ni vill informera andra om vad som döljer sig bakom en enkel åtgärd!
-
Jakob Wångö
-
http://www.apetech.se/ Joacim Apell
-
Jakob Wångö
-
http://www.apetech.se/ Joacim Apell
-
Jakob Wångö
-
http://www.apetech.se/ Joacim Apell
-
Jakob Wångö
-
http://www.apetech.se/ Joacim Apell
-
-
-
-