VR-glasögon för telefoner – så fungerar det

VR eller Virtual Reality är riktigt hett just nu med bland annat Oculus Rift och HTC Vive som lanseras i början av 2016. För de som inte är redo att lägga flera tusenlappar finns det speciella glasögon som drar nytta av din telefon. Riktigt häftig upplevelse för lite pengar!

Jag ska kika närmare på två modeller från Teknikmagasinet, Spectra Optics 3D VR Glasses och Spectra Optics G-01 3D VR Glasses, men först lite information om hur det fungerar!

Hur fungerar VR?

Man använder särskilda program skapade för just VR som delar in bilden i två olika fält, ett för vardera öga. Sensorerna i din telefon används för att flytta bilden när du rör på huvudet och skapar illusionen av att du är på plats och upplever allt live.

Tänk dig att du sitter på en berg-och-dalbana där du fritt kan titta runt omkring dig och även på medpassagerarna som åker med! Det finns även spel utformade för VR där du är helt inne i spelet och får uppleva det från första parkett. Nästa generations spelupplevelse helt klart!

Nedan är en väldigt bra video som är filmad med en 360 graders kamera och visar hur det fungerar. Använder ni en telefon är det bara att föra runt den i luften för att flytta bilden, sitter ni istället vid datorn kan ni klicka runt med musen.

En nackdel med VR är att eftersom bilden delas upp får varje öga en lägre upplöst bild. Telefonen kommer även mycket närmare ögat och därför upplevs en normalt ganska högupplöst bild som otillräcklig. Här står årets flaggskepp ut med sina 1440*2560 paneler – men det krävs egentligen ännu högre pixelantal för att få en tillfredsställande bild.

Ju högre upplöst telefon du har desto skarpare bild och bättre upplevelse blir det!

 

Spectra Optics 3D VR Glasses

VR-glasögon

Detta är en enklare modell med optik och plats att lägga din telefon. Här är det bara att lägga telefonen i facket och köra igång! Se till att skärmen hamnar precis i mitten så att inte bilden blir förvriden. Hela paketet hålls ihop med en stark magnetlucka som hindrar telefonen från att flyga ur.

På sidan av luckan finns hål för att stoppa in laddare och ett par hörlurar för att fullständigt slukas av upplevelsen.

VR-glasögon

Banden över huvudet är justerbara så att det passar just ditt huvud, viktigt även här att se till att det hamnar rakt. Glasögonen har en mjuk mudd som ligger mot ansiktet men det saknas vid näsan vilket gör att det lätt blir obekvämt. Ett par tunna muddar medföljer som du kan sätta fast vid näspartiet vid behov.

VR-glasögon

 

Snabbinfo

 • Passar 4,7-6″ telefoner
 • Justerbart huvudband
 • Hål för laddare och hörlurar

Finns att köpa hos Teknikmagasinet:

http://www.teknikmagasinet.se/produkter/mobilt-o-telefoni/mobiltillbehor/ovrigt/spectra-optics-3d-vr-glasses

Spectra Optics G-01 3D VR Glasses

VR-glasögon

G-01 är en mer påkostad skapelse med justerbara linser. Via reglaget på sidan åker det inre huset ut för att göra plats för vanliga glasögon och på toppen återfinner vi ett annat reglage som ändrar fokus.

VR-glasögon     VR-glasögon

VR-glasögon     VR-glasögon

Platsen för själva telefonen har fått ett särskilt justerbart fäste så att telefonen sitter stenhårt även ifall luckan skulle råka öppna sig av misstag. Baksidan är även löstagbar för ökad luftgenomströmning och för att kameralinsen ska bli tillgänglig i de appar som kräver detta.

VR-glasögon     VR-glasögon

 

I övrigt är det väldigt likt den billigare varianten. Det finns utskärningar på sidan som gör plats för att koppla in laddare och hörlurar och en rejält dämpad yta runt hela glasögonen som gör det bekvämt mot huden. Huvudbanden är givetvis justerbara även på denna modell.

Snabbinfo

 • Passar telefoner upp till 5.7″ med yttermåtten 154*82 mm
 • Hållare för telefon
 • Justerbara linser
 • Hål för kamera, hörlurar och laddare

Finns att köpa hos Teknikmagasinet:

http://www.teknikmagasinet.se/produkter/mobilt-o-telefoni/mobiltillbehor/ovrigt/spectra-optics-g-01-3d-vr-glasses

 

Läs mer

Hur fungerar Chromecast 2 – från installation till apptips

http://www.apetech.se/2015/12/25/hur-fungerar-chromecast-2-fran-installation-till-apptips/

Styr ditt hem med Tellstick

http://www.apetech.se/category/tillbehor/smartahem/tellstick/

Doogee Y100 Pro – recension

http://www.apetech.se/2015/11/20/doogee-y100-pro-recension/

 

Glöm inte att följa mig på Facebook för fler inlägg!

https://www.facebook.com/apetech.se/

Tags: , , , , , , ,

 • Daniel Granath

  Frågan är ju hur bilden upplevs? Är linserna helt ok i den billigare varianten?

  • http://www.apetech.se/ Joacim Apell

   Det hänger mer på upplösningen i telefonen i detta fallet. Det är vad du kommer märka skillnad på före något annat.

  • Stormense

   Har själv en mobil med HD Quad och kan säga att bilden blir bättre än med första Occulus DK1 fast du inte får inte det synfältet och inlevelsen som med ”riktig” VR. Fast så länge spelen delas upp mellan Oculus och Vive tänker jag inte investera i ett dyrt headset till PC.

 • Stormense

  Spectra Optics G-01 3D VR Glasses har inga magneter och fungerar inte till alla appar. Vissa går det stirra sig fram i menyerna men inte alla av någon konstig anledning.