Nexus 5x bilder, specifikationer samt första intryck

Nexus 5x

LG har fått förtroendet för ännu en Nexusmodell efter succéerna med Nexus 4 och Nexus 5. Att skapa en efterföljare till Nexus 5 är dock lättare sagt än gjort då den föll så många i smaken, inte minst på grund av priset.

I årets upplaga får vi på pappret se en förbättring på ett flertal punkter – där den största är kameran. Från att vara snudd på medioker produceras det nu bilder som förvisso inte är de allra bästa, men ändå bland toppen.

 

Specifikationer

SoC: Qualcomm Snapdragon 808 2 x Cortex A57 1,8 GHz + 4 x Cortex A53 1,44 GHz

Grafikkrets: Adreno 418

RAM:  2 GB

Lagringsutrymme: 16/32 GB. Ingen minneskortplats

Skärm: 5.2″ IPS FHD 1920 x 1080 pixlar, 423 PPI

Bakkamera: 12.3 MP, f/2.0. Laserautofokus

Frontkamera: 5 MP, f/2.0

Vikt: 136 g

Batteri: Fastmonterat 2700 mAh

Dimensioner: 147*72.6*7.9 mm

Övrigt: Fingeravtrycksläsare. Frontmonterad högtalare. USB Type C

 

Utseende

Nexus 5x

Nexus 5x fortsätter det anonyma och minimalistiska designspråket från sin föregångare med en helt ren framsida bortsett från kamera och högtalare. Den stora Nexusloggan pryder den större delen av baksidan. Ovanför ser vi fingeravtrycksläsaren placerad under kameran och laserautofokusen.

Vänstra sidan är helt slät sånär som på simkortssläden. Volymreglaget har flyttat till den högra sidan och sitter nu placerad under strömknappen. Hörlursuttaget återfinns nu på undersidan tillsammans med den nya vändbara laddkontakten USB Type C.

Materialet går i samma stil som Nexus 5. Med sin soft touch yta får man ett bra grepp om telefonen och den känns allt annat än hal.

Nexus 5x     Nexus 5x

Nexus 5x     Nexus 5x

Nexus 5x     Nexus 5x

Första intryck

Nexus 5x känns till en början som ett gediget bygge. Provar man att vrida och bända kan man inte framkalla några knakanden eller andra missljud. Knackar man däremot skorrar det och låter allmänt ihåligt. Samma billiga känsla som Nexus 5.

Materialet gör att telefonen ligger stabilt i handen och jag har inte känt att jag har varit nära att tappa den. Ytan är dock något halare än den som finns på mitt exemplar av Nexus 5 och drar till sig fingeravtryck.

Knapparna med sina tydliga och stabila klick lämnar inget att önska. Personligen hade jag dock gärna sett att de hade varit placerade som på Doogee F5 med strömbrytaren under volymknapparna för bättre åtkomst och att man slipper byta grepp vid användning med en hand.

Som synes på bilderna ovanför sticker kameran ut från telefonen ett par millimeter. Det finns förvisso en skyddande ring runt glaset men den är så pass liten att jag rekommenderar att använda någon form av skal på baksidan om man vill vara riktigt rädd om telefonen.

Som en van användare av LGtelefoner med strömknappen på baksidan ligger fingret redan på fingeravtrycksläsaren. Jag har ännu inte hunnit titta närmare på denna men jag återkommer i ett framtida inlägg!

En stor förändring är att det vanliga Micro USB är utbytt mot den nya standarden – USB Type C. Den nya kontakten vändbar precis som Apples Lightning, vilket underlättar en hel del. Vem har inte varit med om att behöva vända på kontakten ett flertal gånger för att få den på plats? Type C är dock mycket större och sladden är grövre då den kan skyffla mer ström och klarar att ladda enheter fortare.

 

Mjukvaran känns rapp precis som det ska på en Nexusenhet. Telefonen går dock varmt relativt lätt känns det som. 35-37 grader är inga problem att komma upp i om man använder telefonen något flitigare.

 

Läs om hur VR-glasögon fungerar till telefonen!

http://www.apetech.se/2015/12/14/vr-glasogon-for-telefoner-sa-fungerar-det/

Tags: , , , ,