Nexus 5x prestandatest och upplevelse vid vardaglig användning

Nexus 5x prestandatest

Nexus 5x bygger på samma grund som LG G4, Snapdragon S808. En SoC som levererar två starkare kärnor som tar hand om de mer krävande sysslorna och fyra klenare som sköter de mindre jobbiga uppgifterna. S808 är det mindre syskonet till S810 som vi bland annat kan se i många av de andra tillverkarnas flaggskepp HTC M9, Nexus 6p och Sony Z5.

En gemensam nämnare dessa flaggskepp har är att prestandan är grovt begränsad av värmen. S810 får klocka ner sig vid högre belastning och resultatet är att S808 faktiskt passerar bättre i det långa loppet.

Med det sagt så ska vi se vad Nexus 5x går för!

 

Nexus 5x prestandatest

Geekbench 3

Nexus 5x Geekbench 3

3D Mark Slingshot ES 3.1

Nexus 5x 3D Mark Slingshot     Nexus 5x 3D Mark Slinshot

3D Mark Slingshot ES 3.0

Nexus 5x 3D Mark Slingshot     Nexus 5x 3D Mark Slingshot

3D Mark Ice Storm Unlimited

Nexus 5x 3D Mark Ice Storm Unlimited

PC Mark Work Performance

Nexus 5x PC Mark Work Performance

Antutu

Nexus 5x Antutu     Nexus 5x Antutu

GFXBench

Nexus 5x GFXBench     Nexus 5x GFXBench     Nexus 5x GFXBench

Resultat

Jämför vi med prestandatestet av LG G4 gjort på Lollipop ser vi att de båda ligger väldigt lika. I vissa tester har Nexusen övertaget men skillnaden är så pass liten att det ligger inom felmarginalen och de båda telefonerna presterar väldigt likartat.

Hårdvaran skiljer dem åt, till fördel åt båda håll. LG G4 har 2560 x 1440 upplösning och 3GB RAM medans Nexus 5x har den mer lättdrivna 1920 x 1080 men bara 2 GB RAM. G4 borde vara bättre på multitask och Nexus 5x kommer prestera snäppet bättre i grafiska appar.

 

Vardagligt användande

Nexus 5 var väldigt rapp på sin tid och visade det rena Google Android från sin bästa sida. I princip allt man kastade på den flöt som en varm kniv genom smör. Nexus 5x behöll värmen och flyter på precis lika bra. Med snabbare animationer vinner Nexus 5x mot LG G4 i den upplevda prestandan.

Idag har dock apparna blivit snäppet tyngre och man märker att 2 GB RAM är på gränsen i vissa fall, beroende på hur mycket man multitaskar. Snapchat kan få telefonen att riktigt gå på knä, men det är inget unikt för Nexus 5x då jag har upplevt samma strypta prestanda på andra modeller. Men jag hade hellre sett 3 GB precis som i LG G4 för att säkra telefonen en bit in i framtiden.

Värt att nämna är att jag upplever att Nexus 5x går upp i temperatur lite väl lätt. Surfar man ett längre tag och hoppar mellan appar kan telefonen stiga till runt 36-37 grader och värmen börjar kliva upp i fingrarna.

 

Jag har tyvärr legat på latsidan vad gäller spel på Android den senaste tiden och vet inte riktigt hur den presterar där. Mitt bibliotek i Humble Bundle växer dock stadigt och jag har bestämt mig för att ta tag i det så fort tid finnes! Men tills dess kan ni läsa vad spelgurun Patrik tycker om Nexus 5x och gaming: https://lgmobilescience.wordpress.com/2015/12/14/nexus-5x-och-gaming/

Tags: , , , , ,