Samsung Gear S2 recension

Samsung Gear S2

Samsung var tidigt ute med smarta klockor och har kommit en bra bit på vägen. Mjukvaran har gått från specialanpassade versioner av Android till skräddarsydda Tizen. Hårdvaran och designen har även den utvecklats. Fyrkantiga stora bjässar och klockor med böjd skärm har avlöst varandra. Vi har fått se både inbyggd kamera och telefonfunktion.

 

Nu i den senaste modellen gör Samsung ett riktig ryck både i design och användarvänlighet.

Samsung Gear S2

Specifikationer

Skärm: 1.2″ Super AMOLED 320 x 320p

SoC: Exynos 3250 Dual-core 1 GHz

RAM: 512 MB

Lagringsminne: 4 GB

Batteri: 250 mAh

Dimension: 49.8 x 42.3 x 11.4 mm

Vikt: 47 g

IP-certifiering: IP 68 vatten- och dammtät

Övrigt:  Pulsmätare, barometer, Wifi, NFC, ljussensor

 

Konstruktion

Med Samsung Gear S2 och sin runda boett visar Samsung att de vill vara med i de finare rummen. En stilren design, som inte gör de radikala utsvävningar som tidigare modeller, har fångat mångas intressen.

Till synes är det en väldigt anonym och avskalad design med klassiskt klockutseende, men tittar man närmare hittar man en ring utmed urtavlan. Denna ring omsluter den 1.2″ stora skärmen och används för att navigera sig i menyerna. Gear S2 använder sig inte av Android Wear som de flesta smartklockor gör idag utan kör sitt egna race med Tizen. Tack vare detta är allt anpassat just efter den runda skärmen och navigeringen gör sig riktig väl.

Samsung Gear S2

På sidan av klockan återfinns två knappar. Den övre är en tillbakaknapp och den undre leder dig direkt till hemskärmen. Jag hade gärna sett en till knapp som fungerat som valknapp – speciellt nu i vintertider då man skulle sluppit ta av sig handskarna. Som det är nu kan du göra det mest vitala med bara rullhjulet och knapparna, förutom att just välja.

 

Armbandet i silikon formar sig direkt och sitter som gjutet på handleden. I förpackningen medföljer en mindre storlek, vilket är tur då infästningen är proprietär och det inte går att byta ut mot ett vanligt armband – ett stort minus i mitt tycke.

 

Mjukvara, prestanda och batteritid

Som tidigare nämnt använder Samsung Gear S2 en skräddarsydd version av operativsystemet Tizen. De medföljande appar är välgjorda och innehåller det mesta man kan förvänta sig, men apputbudet från tredjepart har ännu inte vuxit till sig. Förhoppningsvis är detta något som ändrar sig i framtiden.

Samsung Gear S2

Det går att svara på sms med text, tal eller smiley. Via t9 tangentbordet kan du komponera egna meddelanden men även förinställda svar finns att tillgå för att snabbt och smidigt skicka iväg en enkel notifikation.

De inbyggda sensorerna kombinerat med pulsmätaren gör att Gear S2 blir en bra träningskompanion och de flesta appar finns inbyggda redan från början. Vill du använda dig av GPS får du dock ta hjälp av telefonen, så på löpturen får den snällt följa med i sportarmbandet.

Samsung Gear S2

Samsung Gear S2 är bestyckad med det egentillverkade strömsnåla chippet Exynos 3250. Med sina två kärnor som tuffar på i 1 GHz presterar den något sämre än Qualcomm S400 som de flesta Android Wear uren är utrustade med. Saknaden av prestanda är i princip obefintlig då Exynos 3250 galant sköter de uppgifter man normalt gör på en klocka.

 

Batteriet är på 250 mAh och det märks att Samsung är medvetna om att det kanske är i det minsta laget. Klockan är riktigt aggressiv på att försöka få ner SoC i viloläge.

Klockan tänds när man lyfter klockarmen, men när jag provade att gå samtidigt som jag försökte navigera och vickade lite på armen slocknade displayen direkt och jag kastades ut till skärmsläckaren.

Gränssnittet är generellt sett väldigt mörkt vilket gynnar OLED-skärmen och efter en normal dag var batteriet tömt till runt 40%, vilket gör att det inte riktigt räcker till dagen efter. För att vara på den säkra sidan och att inte stå där med en klocka utan soppa en bit in på nästkommande dag behövs det en påfyllning över natten.

Aktiverar man de olika sparfunktionerna, till exempel att göra skärmen svart/vit, kan man nog klara sig en bit in på dag två.

 

Sammanfattning

Samsung Gear S2 tar avstånd från sina tidigare alster med en smartklocka som inte ser ut som en fyrkantig koloss på armen utan följer den traditionella klockdesignen med sin runda boett. Navigeringsringen bättrar på känslan av att någon vid ritbordet har tänkt till och utgör grunden för ett trevligt helhetsintryck. Tanken räckte dock inte hela vägen och klockan är utrustad med proprietärt armband och du kan inte byta till vilket du själv känner för.

Tizen är ett skräddarsytt operativsystem som erbjuder gott om anpassningsmöjligheter men tappar på utbudet av program. Prestandan är där du förväntar dig att den ska vara och gränssnittet flyger fram.

Batteritiden räcker en dag, men trots batterisparfunktionerna inte riktigt hela vägen för att täcka in hela nästkommande dag.

Bra produkt apetech

Fördelar

  • Navigeringsringen
  • Byggkvalitét
  • Tizen

 

Nackdelar

  • Tizen
  • Batteritid
  • Proprietärt armband

Tags: , , , , , , , , ,