LG G5 är presenterad

LG G5_Pair shot_on shot_01

Till skillnad från tidigare år gick LG hårt ut med G5. Med lansering samma dag som Androidvärldens största tillverkare ville de vara med på riktigt och slåss om rampljuset.

Eventet hade sin start vid 14.00 på söndagen och LG visade upp en mängd olika produkter – utöver sitt nya flaggskepp.

 

Specifikationer

SoC: Qualcomm Snapdragon 820 2 x Kryo 2,15 GHz + 2 x Kryo 1,59 GHz

Grafikkrets: Adreno 530 650 MHz

RAM:  4 GB LPDDR4

Lagringsutrymme: 32 GB UFS 2.0. Minneskortplats med stöd för upp till 2 TB

Skärm: 5.3″ IPS QHD 2560 x 1440 pixlar, 554 PPI

Bakkamera 1: 16 MP, f/1.8. Laserautofokus. Optisk bildstabilisering

Bakkamera 2: 8 MP, f/2.4. Optisk bildstabilisering. Vidvinkel

Frontkamera: 8 MP

Vikt: 159 g

Batteri: Löstagbart 2800 mAh

Dimensioner: 149,4*73.9*7.7 mm

Övrigt: Fingeravtrycksläsare. USB Type-C. Modulär design. QuickCharge 3.0

 

Hårdvara

Chipset

Den efterlängtade Kryobaserade Snapdragon 820 är äntligen här och tar över efter de smått tafatta S810 och S808. Tillverkningstekniken har lämnat 20 nm och tagit klivet till 14 nm vilket ger en ordentlig knuff i prestanda såväl som energieffektivitet. Tidiga tester har påvisat uppemot dubbla prestandan i CPU och tredubbla i GPU. Med en grafikkrets som inte skäms för sig och stora steg inom energieffektivitet bäddar det för rejäla lyft jämfört med LGs föregångare G4.

LG G5_Pink_01_on shot

 

Skärm

Skärmen har samma upplösning som tidigare modeller men storleken har krympt från 5.5″ till 5.3″ vilket ger en punkttäthet på 554. LG fortsätter att använda en Quantum IPS panel men med funktionen Always On. Detta tillägg gör att skärmen ständigt är aktiverad och visar batterinivå, datum och aviseringar. Genom att modifiera drivrutinen gör man att bara en tredjedel av skärmen lyses upp och drar enbart 0.8% batteri i timmen.

Något som står ut ordentligt är att skärmen har en ljusstyrka på 800 nits, vilket är bra mycket högre än branschstandarden på runt 500.

LG G5_Close up_01_on shot

Batteri

LG har tyvärr minskat storleken på batteriet från 3000 mAh i deras senaste flaggskepp till 2800 mAh vilket förmodligen gör att den totala batteritiden med alla energibesparingar går på ett ut med knapp ledning till G5.

Tidigare motivering till att inte göra en telefon i metall har varit att LG värnar om att ha ett löstagbart batteri. Med G5 har de kringgått problemen och gjort en lucka i botten av telefonen som skjuter ut batteriet. Detta möjliggör utbyte av batteriet när procenten börjar falla eller det blir dåligt med tiden.

camera

Kamera

Som nämnt i specifikationerna är G5 utrustad med två kameror på baksidan. Den primära på 16 MP och den sekundära på 8 MP. Med hjälp av vidvinkellinsen på den senare kan man öka betraktningsvinkeln från 75 till 135 grader. Man kan även kombinera dessa två kameror för att kunna ändra fokus och lägga på olika filter.

LG G5_Range shot 01-2 on shot

Design

LG har gått ifrån sin nisch med att placera knapparna på baksidan. Med G5 har volymknapparna flyttats till vänstersidan medans strömbrytaren är inbakad i fingeravtrycksläsaren. Ett riktigt konstigt val som jag inte alls förstår. Att ha knapparna på baksidan perfekt för fingrarna att greppa har varit en av LGs unika säljpunkter, något de varit ensamma om och många samtyckt med.

I toppen hittar vi 3.5 mm hålet för hörlurar, IRsändare och en av mikrofonerna. Volymknapparna sitter som bekant på vänstersidan och delar plats tillsammans med vaggan för simkort och minneskort.

LG har glädjande nog valt att dra lasset med introduktionen av den vändbara kontakten USB Type-C, som är version 3.0! Porten sitter i botten med högtalarna och ytterligare en mikrofon.

LG G5_Pair shot_on shot_02

Telefonen är klädd i metallskrud och formspråket bjuder på rundade kanter med modulär design. Denna bottenlucka huserar batteriet och den anslutningsport som används för att para ihop telefonen med olika moduler. Mer om detta senare.

Framsidan lånar detaljer från G3 som med det nedre partiet delar samma material och färg som resten av baksidan.

En tråkig aspekt är att trots skärmen är 0.2″ mindre än föregångaren G4 är yttermåtten nära nog identiska. 149,4*73.9*7.7 mm för G5 mot 148,9*76,1*9,8 mm för G4. Telefonen blir något tunnare tack vare den platta designen men i övrigt skiljer det en halv millimeter på längden och två millimeter på bredden.

LG G5 kommer finnas tillgänglig i fyra olika färger: titan, guld, silver och rosa. Det är dock oklart om alla kommer till Norden.

 

LG Friends

Moduler – Friends

LG har till en början skapat tre olika moduler, eller Friends som de själva kallar det, som på ett eller annat sätt kopplas ihop med telefonen och är gjorda för att ändra eller lägga till vissa egenskaper.

  • LG 360 Cam Plus
  • LG HiFi Plus
  • LG 360VR

LG 360 Cam Plus

Den första modulen är en tillsats till kameran som ger dig vissa manuella funktioner och förenklar foto med enhandsgrepp. Här finns fysiska knappar för bland annat slutare, videoinspelning samt  ett skrollhjul för zoom.

För att toppa av det hela följer det med ett batteri på 4000 mAh, 1200 mAh mer än det som sitter i från början.

LG HiFi Plus

LG HiFi Plus

Den andra modulen är en DAC som utvecklats tillsammans med Bang & Olufsen. Modulen stödjer 32 bitars ljuduppspelning, 384 kHz, och ska tilltala de mer kräsna lyssnarna.

Förutom att vara en modul till just G5 fungerar HiFi Plus även som separat DAC till alla telefoner och även datorer.

LG 360VR

LG 360 VR

LG har skapat ett VR headset som inte riktigt är som de modeller vi är vana att se. Här används inte din telefon som skärm utan som beräkningskraft kopplad via kabel. LG hoppas på att vi ska ta med headsetet utanför hemmet och använda den överallt tack vare en vikbar design och och låg vikt.

Upplösningen som har varit det största problemet för VR ligger på 639 ppi, en klar ökning från de 554 som skärmen i LG G5 producerar.

 

Tags: , , , , , , , , ,