Smarta hem, kom igång med Tellstick Net

Hemautomatisering är något många anser som en onödig lyx. Framförallt tror många att det är en dyr investering, faktum är att det går att få till det relativt billigt.

Tellstick är en apparat som har varit med ett tag och kan styra de flesta apparater som kommunicerar över 433,92MHz-bandet, vilket är många produkter och oftast väldigt billiga.

Viktigt att veta är att kommunikationen endast är envägs. Tellstick skickar iväg ett kommando att apparaten ska sättas i ett viss läge, på/av/dimmrt, men den får ingen bekräftelse på att det verkligen har skett.Ett exempel är när du ska starta en lampa, Tellstick skickar ett kommando men något händer och signalen går inte fram, då tror Tellstick fortfarande att lampan är påslagen.

 

Med Tellstick Classic och Duo var man tvungen att ha en dator igång för att kunna styra sin elektronik. Men den senaste produkten, Net, kan man koppla rakt in i routern och på så sätt komma åt den när som helst – vart som helst.

Jag har fått hem Prooves största paket Extra Large för att gå igenom och visa vad man kan göra med just Tellstick.

Tellstick Extra Large Proove

Det som ingår i paketet är det som ligger på kartongen.

  • 1 st Tellstick Net
  • 1 st Proove TSR100 på/av mottagare
  • 1 st Proove TSR102 IP44 på/av mottagare
  • 1 st Proove TSS320 termo/hygro-sensor
  • 1 st Proove TSS330 kyl/frys-sensor
  • 1 st Fjärrkontroll
  • 2 st Proove TSS220 magnetkontakter

Utöver detta har jag kompletterat med det som ligger runt omkring:

  • 2 st Proove TSP200 trepack på/av mottagare
  • 4 st Proove TSR201 dimbar fjärrströmbrytare

Kom igång

Att starta igång allting är väldigt simpelt. Man skruvar i antennen till din Tellstick, sätter i strömsladden till ett vägguttag och petar in nätverkskabeln i routern. När detta är klart surfar man in på http://live.telldus.com/ skapar ett konto och aktiverar sin apparat med koden som står på undersidan.

Väl inloggad trycker man på My Devices längst upp till vänster. Då får man se en lista på alla apparater som är kopplade till just din Tellstick. Längst ner finns en plusknapp, klicka på denna för att kunna lägga till nya enheter.

Telldus live

Här namnger du din enhet som du vill styra och väljer i rullistan vilken tillverkare och modell det handlar om.

Telldus live

Efter detta trycker du på save.

Märkte att även fast bilden som kommer upp efter att man har valt en enhet och den man faktiskt har i handen stämmer överens hände det ibland att man ändå inte fick sakerna att prata med varandra. Då var det bara att prova med en liknande modell så gick det bra.

Nu är det dags för ihopkoppling. Denna procedur är väldigt enkel.
För att underlätta sätter du i t.ex. en lampa eller något annat i kontakten du vill styra, då ser du enklare när parkopplingen är avklarad.
Du börjar med att hålla inne Learn-knappen på din enhet i tre sekunder. Inom tio sekunder trycker du på Learn på den enhet du vill styra på datorn och efter ingen tid alls ska parkopplingen vara avklarad – för att visa detta blinkar lampan tre gånger.

Telldus Live Learn     Proove TSR102

Efter kopplingen är klar kan du flytta din enhet till vilket eluttag du vill, den kommer komma ihåg allting. Så lättast är att göra detta i det uttaget som är närmast datorn och sen flytta enheten dit du vill.

Sen är det bara att sköta till och frånkoppling av ström via knapparna på hemsidan, där vit lampa betyder frånkoppling och gul lampa tvärtom.

Telldus Live On/Off

Alltihop fungerar löjligt enkelt och logiskt. Det känns knappt som att det går att göra fel.

Vill man hellre använda fjärrkontrollen går det lika bra. Då håller man precis som förut inne knappen i tre sekunder och sen trycker man på On på fjärrkontrollen, exempelvis nummer ett.

Proove fjärrontroll

Som tidigare nämnt införskaffade jag mig infällda dimrar till takbelysningen, även de från Proove. Tyvärr var dessa alldeles för tjocka för att få plats i min vägg, och då jag bor i hyresrätt ville jag inte göra någon åverkan på byggnaden.

Istället köpte jag på mig Nexas variant WMR-252 som är närmare hälften så tjock, 13mm, men lite dyrare. Något som kan vara bra att tänka på om man vill installera takbelysning, då denna ska monteras bakom den befintliga lampknappen.

Nexa WMR 252

Då jag själv inte är kunnig i hur man kopplar ihop kablar med starkström tog jag hjälp av en elektriker. Viktigt att inte ta sig vatten över huvudet då det kan leda till riktigt allvarliga incidenter.

Själva ihopkopplingen går till på samma sätt som tidigare. Den enda skillnaden är nu att det kommer upp flera lampor på hemsidan som är gradvis ifyllda, klicka på en och dimringen sker stegvis.

Telldus Live Dimmer

Man kan via hemsidan även konfigurera olika scenarion, till exempel att en lampa ska tändas och släckas på en bestämd tid.

Telldus Live Scheduler Scenario Schemaläggning

Här har jag lite snabbt skapat två stycken. Den första är ljusslingan i hallen som på vardagar tänds när vi som tidigast går upp, 05:10, och släcks när vi som senast har lämnat lägenheten 08:00.

Den andra är fönsterlamporna i vardagsrummet som jag har inställt på ska tändas när solen går ner, i dag var det vid 15:23. Denna inställning sköter sig själv och är inget man behöver ändra manuellt. Sen slocknar lamporna vid midnatt.

Detta är bara början på genomgången av möjligheterna med Tellstick Net och dess tillbehör. Håll utkik efter efterföljande inlägg med bland annat hur man sköter allt via telefonen och hur man kopplar till sensorer!

 

Läs mer om Tellstick:

Telldus Live Pro

http://www.apetech.se/2015/07/10/telldus-live-pro/

Tellstick Net ansluta sensor

http://www.apetech.se/2015/02/14/tellstick-net-ansluta-sensor/

Tellstick applikation: Telldus Live!

http://www.apetech.se/2015/05/20/tellstick-applikation-telldus-live/

Tags: , , , , , , ,